Biserica "Sf. Mercurie" (Mănăstirea Plătăreşti)


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1646, rep. 1777, 1850
Importanta: A
Cod LMI: CL-II-m-A-14710.01
Adresa: în sudul satului Plătăreşti, Tarla 16, Parcela 28
Localitate: sat PLĂTĂREŞTI; comuna PLĂTĂREŞTI
Judet: Calarasi
Regiune: Muntenia

Imagini

Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 10-Jun-2009

Biserica "Sf. Mercurie" a manastirii Plataresti este ctitoria din 1646 a lui Matei Basarab, asa cum arata pisania de deasupra usii de intrare in pronaos, scrisa in slavona si rescrisa in limba romana de PC preot Paul Lepadatu pe un panou de marmura fixat pe peretele din stanga usii:
"Cu mila Lui Dumnezeu si cu ajutorul Sfantului Mercurie facut-au aceasta manastire din temelie prea luminatul domn Io Matei Basarab Voievod si doamna lui Elina Nasturel ca sa fie pomana intru vecie de veac la raposatul sufletelor intru odihna nesfirsita.
Ispravnic au fost Pan Albu Cluceru 1646. Dupa moartea lui fost-au tatal lui Pan Mitrea Pitar, iegumen Vasile luna aprilie 1754."
Dupa primele reparatii din 1777, biserica a fost devastata de turci in timpul revolutiei de la 1821. A avut de suferit in special pictura din Altar si din naos. Dupa alte reparatii din 1850, in primul razboi mondial a ramas fara cele doua clopote mari, unul din vremea lui Matei Basarab, altul din vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Incepand cu 1924 este biserica de mir, prin decret regal.
Dupa cutremurele din 1977 si 1986 biserica ajunge intr-o avansata stare de degradare. Lucrarile de consolidare si renovare a bisericii si picturii, au fost executate in perioada 1990- 2000, asa cum arata in continuare pisania:
"Cu ajutorul Domnului Dumnezeu s-a consolidat si restaurat aceasta sfanta biserica in perioada 1990-2000.
Lucrarile s-au savarsit cu binecuvantarea Prea Fericitului Patriarh Teoctist si a PPSS-lor Nifon si Damaschin, paroh fiind PC Preot Paul Lepadatu a carui contributie la aceasta lucrare o stie bunul Dumnezeu."
A fost inaltata turla asa cum era in 1646, o turla mare, deschisa, poligonala, cu 12 ferestre inalte, s-au refacut zidurile in exterior din caramida aparenta, inconjurate de un brau median cu firide , s-a refacut acoperisul din tigla si instalatia electrica. O pictura noua in fresca, a fost realizata in pridvor, naos si Altar de Gioca Miroslav, iar in pronaos pictura a fost restaurata intre anii 1993-1997 de profesorul universitar Viorel Grimoschi. Catapeteasma a fost restaurata de pictorul Constantin Ritivoiu.
 ( dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti )